Därför är det dags att köpa elbil
Det är dags för dig och mig att överväga elbilen på allvar. Elbilen är inte längre något för enbart teknikintresserade och elbilsnördar. Här bjuder Gröna bilisters Martin Prieto Beaulieu på en rykande färsk omvärldsanalys och tips från en av Sveriges bästa elbilsexperter – Gordon Strömfelt.
Elbilen är en realitet för allt fler. Privatpersoner så väl som företag och myndigheter. Nu lanseras nya elbilar med klart förbättrad räckvidd fullt tillräcklig för att lösa vanliga människors transportbehov för arbetspendling och vardagsärenden som att handla och skjutsa till skola och idrottsaktiviteter.
I en nyligen genomförd undersökning sade sex av tio bilägare att de helst vill ha en laddbar bil nästa gång de byter bil. Samtidigt rasar intresset för dieselbilarna som endast tre av tio kan tänka sig att köpa ny. Det ökade intresset för elbilar var även tydligt på den årliga elbilsmässan eCar Expo som lockade fler besökare än någonsin.
Nu gäller det för oss bilister att våga ta steget fullt ut och byta ut fossilerna till rena elbilar. De som redan har tagit detta steg säger att de aldrig kommer att gå tillbaka till att köra bilar som drivs med fossila bränslen.
Elbilsexperten Gordon Strömfelts bästa tips
Trots att förutsättningarna aldrig har varit bättre behövs information som aldrig förr. Istället för att fråga bilförsäljare, som förmodligen inte kör elbil själva och saknar de nödvändiga erfarenheter om vad detta innebär, väljer vi att fråga någon som redan har tagit steget fullt ut och kör elbil både privat och i tjänsten. Gröna Bilisters egen elbilsexpert Gordon Strömfelt har kört elbil sedan i mars 2012 och hunnit avverka mer än 13.000 utsläppsfria mil. Elbilen har främst använts för 9 mil daglig arbetspendling men det har också blivit många längre resor som krävt flera laddstopp längs vägen.
Vad är det bästa med en elbil?
– Det absolut bästa är att jag slipper åka och tanka, säger Gordon Strömfelt. Avsaknad av publik laddinfrastruktur lyfts ofta som ett argument att det inte är möjligt att köpa elbil. Men i Sverige har vi el över hela landet och i nästan varje hushåll. Tillgång på el finns alltså på betydligt fler platser än det finns bensinstationer. Det är endast den sista biten som vi behöver lösa, från elcentralen till elbilen.
– Det andra är att elbilen är billigare i drift, drivmedelskostnaden är cirka 2 kr/milen. Elmotorn har dessutom få rörliga delar vilket ger färre reparationer. Den kräver inte heller några årliga oljebyten så den totala driftkostnaden är redan idag billigare än motsvarande fossilbil.
I övrigt är elbilen är pigg och kul att köra och samtidigt väldigt tyst. Bilen laddas när jag sover. Vid längre resor planerar jag mina laddstopp och snabbladdar på vägen. Det är inte dumt med ett naturligt stopp på 20-30 minuter var 15:e mil och jag inbillar mig att jag blir en säkrare bilförare med dessa raster. Uttrycket räckviddsångest är något som dieselkramande motorexperter myntat och är något som vi elbilsägare inte känner av, säger Gordon.
Vad är skillnaden på en laddhybrid och en elbil?
Prismässigt är det inte så stor skillnad men det skiljer desto mer i räckvidd och komplexitet. Elbilen har ett större batteri och kan endast köras på el. Tar batteriet slut kan räckvidden enkelt utökas genom ett kortare stopp vid en snabbladdare. Laddhybrider har två drivsystem som kan driva bilen var för sig eller tillsammans. Den elektriska räckvidden för laddhybrider är avsevärt mycket kortare och kan driva bilen 2-5 mil beroende på bilmodell, hastighet och väderförhållanden. Den som kör laddhybrid och har mer än 2 mil till arbetet bör därför försäkra sig om att kunna ladda under dagtid för att inte hemresan ska bli fossilt driven.
När byter jag till elbil?
Vad är då Gordons tips till oss andra som vill, men ännu inte tagit steget fullt ut? Gordon utgår från att man har redan kommit till slutsatsen att man behöver egen bil och att det inte räcker med att hyra eller gå med en bilpool. Hushåll med två bilar kan utan problem byta ut den ena mot en rent eldriven bil då det räcker gott med en större bil för den årliga skidresan till fjällen.
Gordons guide till elbilsköpet:
- Låna en elbil under minst två dagar för provkörning, då finns gott om tid att testa både nattladdning och jobbpendling. Seriösa återförsäljare löser det om man frågar och då kan man enkelt bilda sig en egen uppfattning.
- Kartlägg dina resor både privat och i tjänsten. Se till att elbilens räckvidd är tillräcklig för att lösa vardagsresorna året runt. Den NEDC-certifierade räckvidden går ytterst sällan att uppnå vid verklig körning utan räkna med ca 70% av den deklarerade räckvidden sommartid och ned till 50% under riktigt kalla vinterdagar.
- Låt en elektriker installera en laddbox och samtidigt göra en översyn av fastighetens elsystem. En laddbox gör laddningen säkrare och enklare och laddningen går dessutom snabbare.
- Undersök laddmöjligheterna på arbetsplatsen. Den som har mer än 6 mil till jobbet bör ordna laddplats för att ladda elbilen även under dagtid.
- Välj den elbil som passar bäst för dina behov och absolut en elbil som har stöd för snabbladdning med minst 50 kW DC, dvs med någon av laddstandarderna CCS eller CHAdeMO. Då kan du utan problem göra enstaka längre resor med några få stopp utefter vägen.
- Biogas eller etanol är alternativ. Visar det sig att det inte fungerar för dig med en ren elbil? Kör du kanske mer än 20 mil per dag är en laddbar bil knappast det bästa alternativet för dig – ännu. Satsa istället på en bil som drivs med etanol eller biogas om du vill köra längre sträckor.
Utmaningar finns, men elbilen ändå ett bättre val
Slutligen, visst finns det utmaningar att lösa när det gäller elbilar. Alla fordon måste produceras hållbart och återförsäljare bör i framtiden redovisa livscykelanalys för alla fordon de säljer. Det kvarstår bland annat frågor kring hur man återvinner uttjänta batterier, men först efter att de använts som stationära energilager i framtidens hållbara energisystem. Gruvdrift för utvinning av ädelmetaller måste bli hållbara både avseende miljöpåverkan och sociala aspekter.
Men en sak är säker, elbilen är ett bättre val och kan bara bli ännu bättre. Du och jag kan, som bilister och konsumenter, bidra till detta genom att ställa rätt frågor och krav i samband med nästa bilköp – och låt din nästa bil bli en elbil.
Martin Prieto Beaulieu
Projektledare för Gröna Bilister i projektet Hela gröna vägen – fossilfri gränsregion 2030
——————————————————————————————————————————————–
FAKTA
Elbilsförsäljningen har ännu inte riktigt tagit fart men väntas få en extra skjuts under nästa år då tydligare styrmedel införs.
Supermiljöbilspremie och Bonus
Redan idag får du en supermiljöbilspremie på 40 000kr och skattebefrielse under 5 år om du köper en elbil. Från och med 1 juli 2018 införs det nya Bonus Malus-systemet som kommer att ge en miljöbonus på 60 000kr för dem som köper en ren elbil. Även fordonsskatten förändras och det kommer att vara betydligt dyrare att köra stora, törstiga bilar framöver.
Klimatklivet
Redan idag kan man få stöd genom Klimatklivet för att bygga laddinfrastruktur om man är ett företag, förening eller myndighet. Det är många kommuner och företag som bygger ut offentliga laddningsplatser. Bostadsrättsföreningar och hyresvärdar är i full gång för att erbjuda sina medlemmar en laddplats.
Ladda Hemma-bidrag
Från och med nästa år kan man även söka ”Ladda Hemma-bidrag” vilket kommer att innebär att tusentals villaägare nu kan få den sista ”knuffen” att enkelt byta en av bilarna som står på garageuppfarten till en ren elbil. Även tjänstebilsförare får lägre förmånsskatt om de väljer elfordon.
——————————————————————————————————————————————–
Länktips:
- Klimatklivet och ladda-hemma bidrag www.naturvardsverket.se/klimatklivet
- Tips för flerbostadshus www.fixaladdplats.se
- Gröna Bilister och Miljöbästa Bil: www.gronabilister.se
- Laddkarta och ruttplanerare för elbilar egotrip.se
- Gordon Strömfelts blogg blixtgordon.wordpress.com
———————————————————————————————————————————————-